Door Pradeep

Van een bevriende hardloper had ik in de zomer van 2008 het advies gekregen om één keer in de week een ‘heuveltraining’ te doen om je bovenbenen sterker te maken. Dat was makkelijk gezegd want hij woont in Nieuw-Zeeland, maar in de buurt van Den Haag is dat dus een beetje lastig. Ik wilde zijn advies echter opvolgen en trouw rende ik dus één keer in de week naar de oprit van het wildviaduct over de landscheidingsweg achter Clingendael. De enige ‘heuvel’ in de buurt! Ik sprintte daar dan op volle snelheid omhoog en dan langzaam weer naar beneden en dan opnieuw; zes tot acht keer.

Ik werd inderdaad langzaam sterker maar op een dag kwam ik naar beneden en voelde me een beetje trillerig. Ik dacht dat het wel weg zou gaan, maar de volgende ochtend werd ik ook trillerig wakker. Ik besloot om een aantal dagen niet te rennen. Het werd wel ietsje beter maar ik voelde een soort onrust in mijn lijf die maar niet weg ging. Als ik bijvoorbeeld een klein positief stressmomentje had bij de kassa omdat het even druk was dan ging daarna de druk niet van de ketel. De rij klanten was weg alleen ik stond nog in de hoogste versnelling en kon niet terugschakelen. Wat was er toch aan de hand? Eerlijk gezegd was het een beetje beangstigend.

Bhadrika stelde voor dat ik een keertje bij haar moeder langsging. De moeder van Bhadrika is een bevlogen natuurtherapeute die werkt met electro-acupunctuur volgens dr. Voll. Electro-acupunctuur heeft niets te maken met naalden prikken (dat was een opluchting want ik ben als de dood voor naalden).  Je houdt in één hand een electrode vast die een klein stroompje door je lichaam stuurt, de therapeut zet aan je andere hand of één van beide voeten een meetpen op de meridiaanpunten en kan meten of de meridiaan de stroom goed geleidt of niet. Zo niet dan is die meridiaan geblokkeerd en is er iets mis met één van de organen of functies op die meridiaan. Een goede therapeut kan op basis van die meetresultaten, de klachten van de patiënt en zijn of haar ervaring en intuïtie een inschatting maken wat er aan de hand is en welke voedingssupplementen zouden kunnen helpen. Die voedingssupplementen kunnen vervolgens ook in het circuit geplaatst worden van de 2 electroden. Als het lichaam dat supplement inderdaad nodig heeft zal de geblokkeerde meridiaan beter geleiden dan voorheen. Zo kan de therapeut met zekerheid zeggen of een bepaald supplement inderdaad goed voor je is. Wel zo handig als je een hoop geld uit gaat geven aan supplementen! Bovendien kan de therapeut nameten hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen door die in het circuit te plaatsen.

Dus ik in de trein naar Hoogezand waar Bhadrika’s moeder woont (Je moet wat over hebben voor je gezondheid J) en een paar uur later lag ik gezellig op de bank bij mevrouw Beumer. Nou er was wel wat aan de hand; Lang verhaal kort had ik een enorm tekort aan vitamine B-12. Door hoge doseringen daarvan in het circuit te plaatsen kreeg ze een hoop van de blokkades opgelost. Bovendien kwam er uit wat ik al vermoedde: dat ik heel slecht tegen gluten, lactose en suiker kan. Toen ik B12 ging innemen en me strikter aan een gluten- en lactosevrij dieet ging houden voelde ik me als snel een stuk beter. Ik kreeg weer lucht!

Vitamine B12 is een punt van aandacht voor mensen die vegetarisch en vooral voor mensen die veganistisch eten. Ons lichaam heeft een voorraad  B12 die voldoende is voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Als die voorraad op raakt ontstaat een tekort en krijg je klachten. Een tekort krijg je dus niet van de één op de andere dag en is ook niet zo maar opgelost. Een tekort aan b12 geeft een scala aan uiteenlopende klachten variërend van (ernstige) vermoeidheid en depressie tot gewrichtsklachten en problemen met de  menstruatie.

Vitamine B12 komt vooral in dierlijke producten voor. Met uitzondering van vegetariërs en veganisten krijgen de meeste mensen wel genoeg B12 binnen met de voeding maar als er problemen met de opname zijn kan er toch een tekort ontstaan. Iedereen die vage klachten heeft, problemen heeft met het darmstelsel, zoals coeliakie of een geschiedenis van bacteriële infecties doet er verstandig aan om zich eens te verdiepen in B12 en evt. een supplement te nemen. Op de volgende site vindt u een schat aan informatie: https://stichtingb12tekort.nl/

Bhadrika’s moeder behandelt geen patiënten meer maar ik kan de mesologe Hanneke Klouwens (www.mesologie-denhaag.nl) van harte aanbevelen. Zij werkt op een vergelijkbare manier en is echt goed, zij heeft mij en andere collega’s bij Madal Bal ontzettend geholpen. Mocht u denken dat u baat zou kunnen hebben bij een vitamine B12 supplement: Bij Madal Bal verkopen we verschillende uitstekende supplementen met verschillende vormen van vitamine B12. Kom een keertje langs en we leggen u de verschillende mogelijkheden graag uit!

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!