Een punt van aandacht als je overstapt op plantaardige voeding zijn de eiwitten. Of eigenlijk liever gezegd: aminozuren. Eiwitten zijn complexen van aminozuren. Het lichaam breekt de eiwitten bij het verteren weer op in die afzonderlijke aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor onder andere je spieren maar ook betrokken bij tal van processen in je lichaam.

Er zijn 20 soorten aminozuren waarvan 8 (sommige mensen zeggen 9) essentiële aminozuren, dat wil zeggen dat je lichaam die niet zelf kan maken. Deze moet je dus uit je voeding binnenkrijgen de overige 12 kan je lichaam ofwel direct uit de voeding halen ofwel zelf maken uit de 8 essentiële aminozuren. Het is belangrijk om te weten dat je aminozuren dus niet alleen uit eiwitten kunt halen maar dat deze ook los voorkomen in de voeding. Spinazie is bijvoorbeeld heel rijk aan verschillende aminozuren, maar bevat weinig eiwitten.

Over het algemeen eten we in het Westen veel meer eiwitten dan we nodig hebben en krijg je echt niet zo snel een tekort aan aminozuren als je 100% plantaardige voeding eet. Het is wel van belang om gevarieerd te eten, liefst met zo veel mogelijk groenten. Vroeger dachten ze dat je in één maaltijd alle essentiële aminozuren moest eten voor het lichaam om er optimaal gebruik van te kunnen maken. Bepaalde combinaties zoals rijst met linzen werden daarom aangeraden. De nieuwste onderzoeken wijzen echter uit dat je lichaam aminozuren een dag op kan slaan. Je hoeft alle essentiële aminozuren daarom niet tegelijk te eten blijkt nu. Verspreid over de dag is goed genoeg. Voedingsmiddelen met veel aminozuren in een goede verhouding zijn onder andere quinoa, peulvruchten en noten. Tegenwoordig staat soja niet meer zo goed aangeschreven, dat is stof voor een ander stukje, maar probeer voor je aminozuren niet alleen maar op sojaproducten te vertrouwen want daar kleven een aantal nadelen aan.

Speciaal punt van aandacht voor veganisten is het aminozuur Lysine. Lysine is belangrijk voor de aanmaak van carnitine dat een belangrijke functie vervult bij het omzetten van vetzuren in energie. Simpel gezegd zorgt carnitine ervoor dat de ‘brandstof in de motor komt.’ Bovendien is lysine belangrijk voor de aanmaak van collageen dat belangrijk is voor de elasticiteit van huid en kraakbeen. Lysine krijg je niet snel genoeg binnen en daar moet je dus een beetje op letten. Lysine komt het meeste voor in tempeh, seitan, linzen en tofu. Maar ook in quinoa, amaranth, pompoenpitten en kikkererwten. Het is verstandig om die producten dus met regelmaat in je voeding op te nemen.

Mocht je er niet aan toe komen om elke dag gevarieerd te eten, wil je eens een snelle maaltijd maken of heb je een grotere behoefte aan aminozuren omdat je bijvoorbeeld veel sport of veel fysiek werk doet? Dan is het goed om een eiwitsupplement te gebruiken. We verkopen verschillende merken eiwitpoeders. Mijn favoriet is de Warrior Blend van het merk Sunwarrior. (de vanillesmaak, hmmm). Deze mix van aminozuren uit cranberry, hennep en erwten geeft je alle essentiële aminozuren in een goede verhouding. Over het algemeen geldt dat je een beetje je best moet doen om een eiwitpoeder lekker te laten smaken. Ze smaken gauw een beetje stoffig. Plantaardige eiwitpoeders die zonder moeite lekker smaken zitten meestal vol met allerlei chemische zoetmiddelen en zou ik afraden.

De Warrior Blend is 100% zuiver, biologisch en raw en echt van topkwaliteit. Ik maak met de Warrior Blend Vanille altijd een smoothie met banaan, extra-vierge kokosolie en rijst-kokos melk van Provamel. In de winter kun je er een stukje verse gember bij doen zodat het niet te verkoelend is. Na het sporten neem ik vaste prik zo’n smoothie. Heerlijk! Ook neem ik met enige regelmaat een aminozuur supplement in tabletvorm van bijvoorbeeld Orthica. Het voordeel is dat je daar geen maaltijd van hoeft te maken. Die kun je dus voor het slapen gaan innemen zonder weer te hoeven eten en dan heeft je lichaam ’s nachts de aminozuren ter beschikking. Helaas zijn eiwitpoeders en aminozuursupplementen niet goedkoop maar deze week hebben we voor deelnemers aan de VeganChallenge 10% korting.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!