De meeste oliebollen bevatten dierlijke ingrediënten. Dat is voor veganisten vaak super jammer, want een oliebolletje op z’n tijd gaat er bij iedereen wel in! Helemaal in deze periode van het jaar. Geef jij toevallig een feestje met oud en nieuw en wil jij jouw veganistische vrienden verassen tijdens met heerlijke veganistische oliebollen? Of ben je zelf veganistisch en zou je graag eens een veganistische oliebol proberen? Dan is dit je kans!

Ingrediënten:

1 appel
150 gr. rozijnen
1 zakje gist
2 tl. kaneel
1tl. rietsuiker
1tl. zout
500 gr. gebuild tarwemeel (Demeter)
500 ml. sojamelk, op kamertemperatuur
3el. appelmoes, op kamertemperatuur
1el. gebuild tarwemeel extra

Bereidingswijze (voor 20/25 oliebollen):

Snijd de appel in kleine stukjes en doe deze in een kommetje samen met het citroensap. Voeg hier de rozijnen en een eetlepel tarwemeel aan toe en roer dit mengsel door. Meng vervolgens in een grote kom het tarwemeel met de voorgeschreven hoeveelheden gist, suiker, kaneel en zout. Maak dan een kuiltje in het midden van het poeder mengsel en schenk de sojamelk en de appelmoes hierin. Roer het geheel goed door elkaar tot er een glad beslag ontstaat. Voeg de appel/rozijnenmix toe aan het beslag. Dek de kom af met een schone theedoek en laat het beslag ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats.

Zorg ervoor dat de frituurpan schone zonnebloemolie bevat en verhit deze tot 175 graden. Zet dan een aantal schalen klaar met keukenpapier onderin. Pak een ijsbolletjestang en doop deze eerst in de hete olie, voordat je er beslag mee gaat scheppen. Schep dan een bolletje uit het beslag en laat dat in de hete olie glijden. Bak de oliebollen ongeveer vijf minuten. Let op! Halverwege de baktijd zullen de oliebollen vanzelf keren. Mochten ze dit toch niet doen, draai ze dan zelf even om. Schep de oliebollen dan uit de hete olie en laat uitlekken op het keukenpapier. Poedersuiker eroverheen en smullen maar!

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!