Door Rowie

Deze maand deden een aantal medewerkers van Madal Bal mee aan de VeganChallenge. Dit is je vast niet ontgaan! Tijdens deze challenge daagden zij zichzelf uit om 1 maand lang een veganistische levensstijl uit te proberen. Misschien zijn jullie deze uitdaging zelf ook wel aangegaan? Misschien ook niet? Dan kun je meer informatie vinden via deze site: www.veganchallenge.nlAls je je hier had aangemeld, dan werd je iedere dag verwend met een nieuwsbrief vol informatie, recepten en andere feiten om jou door de challenge heen te loodsen.

Wij, als Madal Bal, hebben geprobeerd om hier nog iets extra’s aan toe te voegen om jou te inspireren tijdens deze 30 dagen. Zo hielpen wij jullie een handje door iedere week onze eigen recepten, blogs, product reviews en overheerlijke maaltijden online te zetten. We toverde vegetarische recepten met een handomdraai om in een heerlijke veganistische variant. Leila en Pradeep schreven fantastische blogs over veganisme en gaven je handige informatie over de inname van eiwitten en voedingssupplementen. We kwamen met leuke reviews over veganistische producten die wij bij Madal Bal verkopen. We kookten de allerlekkerste veganistische maaltijden voor je hier in de winkel. En tot slot, willen wij samen met jullie de VeganChallenge afsluiten (en stiekem de World Vegan Month inluiden) met een feestelijke Vegan Night, waar later nog meer informatie over zal volgen.

Met zoveel steun en informatie zou de VeganChallenge een eitje moeten zijn. Waarom zou je dan niet mee doen aan de VeganChallenge?’ Dat is wat ik achteraf dacht! Ik ben trouwens Rowie, de nieuwe stagiaire bij Madal Bal, aangenaam. Mijn taak was om de VeganChallenge deze maand te promoten. Dit was best wel lastig voor iemand, die niet eens officieel vegetariër is (flexitariër noem ik het zelf), maar ik heb mijn best gedaan!

Hoewel de challenge achteraf goed te doen leek, deed ik toch niet mee. Waarom deed ik eigenlijk niet mee? Omdat het mijn interesse niet wekt? Nee, dat zeker niet! Ik vond het juist super interessant!’ De reden blijkt achteraf voornamelijk te liggen in het feit dat ik vrij weinig wist over veganisme en alles wat nieuw is, dat is in het begin nog een beetje eng. Voor iemand die echt niet zonder zijn geliefde Franse kaasjes kan, is het namelijk nogal lastig om hier afstand van te doen (De echte cheese lover weet waar ik het over heb!). Toch heb ik achteraf erg genoten van de veganistische maaltijden die ik iedere pauze kreeg voorgeschoteld. Ik heb gezien hoe gemakkelijk dierlijke producten te vervangen zijn door plantaardige varianten en wat voor lekkers je hier allemaal mee kunt maken (zelfs veganistische kaasjes!). Naast het feit dat veganistisch eten eigenlijk heerlijk is, hebben de blogs van Leila me ook erg verrast. Deze overvloed aan nieuwe informatie over de voordelen van een veganistische levensstijl op zowel mijn omgeving als op mij, hebben me bewuster gemaakt van mijn voeding.

Doordat ik mij de afgelopen maand veel bezig heb gehouden met veganisme en wat het precies inhoudt, is mijn mind-set ten opzichte van veganisme erg veranderd. Het vooroordeel over het ‘geitenwollen sokken’-gehalte van veganisme is totaal verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een positieve en open houding. Zo heeft mijn focus zich tijdens het boodschappen doen veel meer uitgebreid. Groentes; zoals pompoen, die ik normaal links liet liggen worden nu ook betrokken tijdens het bedenken van een maaltijd. Het zijn nu eerder de dierlijke producten, waarvan ik weet dat ze makkelijk vervangen kunnen worden, die ik links laat liggen.

Mijn focus is niet alleen verandert tijdens het doen van de dagelijkse boodschappen, maar ook tijdens het kopen van kleding en schoenen. Zo zou ik er, normaal gesproken, nauwelijks bij stil hebben gestaan dat de schoenen die ik draag grotendeels uit leer bestaan. De keuze was dus snel gemaakt toen ik erachter kwam dat mijn geliefde Dr. Martens ook een VEGAN variant hadden. Dat vegan schoenen heel modieus kunnen zijn beschreef fashion blogger Sara Dubbeldam in verschillende blogs op haar website: www.whensarasmiles.nl(vegan schoenenvegan sneakers). Mocht je nog meer interesse hebben in Vegan Fashion, dan is het de moeite waard om eens een kijkje te nemen op: www.alive.boutique

Kortom, de VeganChallenge heeft mijn kijk op veganisme en het consumeren in het algemeen best wel veranderd! Volledig veganistisch zal ik waarschijnlijk nooit worden, maar ik sta door mijn ervaringen deze maand wel open voor 1 of 2 maanden in het jaar.

Wil jij dit ook wel een maandje proberen en heb je in oktober niet mee kunnen doen met de VeganChallenge? Wees dan niet getreurd. Deze challenge is twee keer per jaar en zal in april 2018 weer van start gaan. Wil je echter direct beginnen? Dan kan dat ook met behulp van The Vegan Society! November is namelijk World Vegan Month. Elk jaar wordt op 1 november (World Vegan Day) de start van deze veganistische maand ingeluid. We vieren dat in 1944 The Vegan Society vorm kreeg. Deze organisatie heeft het veganisme wereldwijd op de kaart gezet. Naast al het advies wat zij deze maand bieden, lanceren ze half november een handige app over gezonde veganistische voeding. Hier kan je je inschrijven en vind je meer informatie: www.vegansociety.com

Heb je in oktober wel meegedaan en kan je nog wel een uitdaging aan? Dan is er voor jou in november de Palmolievrij Challenge. Palmolie is momenteel de meest gebruikte plantaardige olie ter wereld. Het zit bijna overal in. Deze olie halen wij voornamelijk uit de bossen in Indonesië, Afrika en Zuid-Amerika. De oerbossen zijn ontzettend belangrijk voor het ecosysteem, maar verdwijnen helaas in hoog tempo. Hierdoor raken veel dieren hun natuurlijke habitat kwijt. Ook de plaatselijke gemeenschappen en inheemse volken worden van hun grond verdreven. Wat dit nog onbegrijpelijker maakt is dat palmolie helemaal niet zo gezond is. Het bevat namelijk meer verzadigd vet dan andere plantaardige vetten, verhoogt hierdoor het cholesterol en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. De keuze voor palmolievrije producten gaat dus hand in hand met een vegan lifestyle. Alle ins en outs over palmolie en deze challenge vind je hier: www.palmolie.info

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!