Door Leila

Hoi! Misschien heb je mijn naam al een paar keer voorbij zien komen en vraag je je af wie ik ben. Wellicht heb jij mij de afgelopen tijd wel eens gezien bij Madal Bal. Ik werk hier nu 9 maanden en ben ruim 2 jaar veganist, maar eigenlijk begon dit avontuur voor mij al veel eerder.

Toen ik klein was logeerde ik elke zomer bij mijn opa en oma op Ameland. Dit vond ik geweldig, want ik kon daar heerlijk buitenspelen in de natuur en ik trok veel op met mijn opa. We maakten samen fietstochtjes, hij leerde mij Amelander versjes, ik mocht hem helpen in de tuin en ik ging samen met hem naar het kippenhok om eitjes te halen.

De herinnering staat nog vers in mijn geheugen dat ik na zo’n zomer weer thuis was en met mijn ouders en zus aan tafel zat voor het avondeten. Vijf jaar oud was ik en keek naar mijn bord waar een stukje op lag wat we “kip” noemden. Toen er bij mij iets begon te dagen vroeg ik mijn moeder of dit stukje “kip” hetzelfde was als de kip bij opa in het hok. Het duurde even voordat haar antwoord bij me binnenkwam en zoals veel kinderen van deze leeftijd wilde ik het niet meer eten. Ik vond het onbegrijpelijk dat we een dier aten en dat we het om het leven zouden brengen voor onze eigen consumptie. Mijn ouders lieten mij, maar dachten aanvankelijk dat het over zou waaien. Echter was dit slechts het begin. Na mijn ontdekking volgden nog weken lang vele vragen.

Zo zag dit er ongeveer uit: https://www.youtube.com/watch?v=tQIMJ648qgg

Van het ene op het andere moment ben ik vegetariër geworden. Mijn ouders ondersteunden mij door apart voor mij te koken en zelf ook minder vlees en vis te eten. Dit ging redelijk makkelijk, aangezien er al wat vleesvervangers in de supermarkt te vinden waren. Toch was er nog niet zoveel bekend over gezonde vegetarische voeding. Toen we op mijn tiende naar Aruba verhuisden was het moeilijker om vegetarisch te blijven eten. Daar heerste een sterke vleescultuur en gefabriceerde vleesvervangers waren er niet te vinden. Ik sportte veel en daarom besloten we samen dat ik weer wat vlees zou eten voor mijn gezondheid. Nu weet ik echter dat een plantaardig dieet meer dan voldoende is om gezond te leven en op topniveau te kunnen sporten.

Op Aruba raakten mijn oude principes in de vergetelheid en ik at jaren lang vlees en vis. Totdat ik ruim twee jaar geleden op een filmpje stuitte over de vleesindustrie. Het filmpje duurde slechts twee minuten, maar dit was voor mij meer dan voldoende. Hetzelfde oergevoel kwam bij mij naar boven, precies zoals het had gedaan toen ik nog maar vijf jaar oud was. Nu kon ik naast voelen ook het grotere plaatje zien. Het ging mij niet meer alleen om de consumptie van dieren. De massaproductie van de vleesindustrie ervaarde ik als zeer onnatuurlijk. Naast het leed wat wij de dieren aandoen was het nu aantoonbaar dat de schaal van het productieproces van vlees, zuivel en ook eieren zeer schadelijk is voor de aarde. Wederom besloot ik van het ene op het andere moment te stoppen met het eten van vlees. Dit keer ging ik nog een stapje verder. Ik wilde niets dierlijks meer consumeren en zo werd ik veganist.

Door veganist te worden ben ik dichter bij mijzelf gekomen. Deze keuze heeft mijn leven totaal veranderd. Zo ben ik van het werken in een vleesrestaurant terecht gekomen in een natuurvoedingswinkel. Ik ben mij meer gaan focussen op mijn gezondheid en welzijn. Door puurder te eten voelde ik mij lichter en beter dan ooit. Daarnaast kon ik beter voelen wat voor mij belangrijk is. Na een paar maanden ben ik begonnen met meditatie en zo heb ik mijn spiritueel leraar gevonden. Naast het leven vanuit mijn hart (vanuit liefde) inspireert hij mij ook om plantaardig te eten. Mijn leven is harmonieuzer en ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld!

“The children of happiness will create a new world”

Sri Chinmoy

Ben je benieuwd waar veganisme allemaal goed voor is? Hier mijn vorige blog:http://www.madalbalshop.com/plantaardige-voeding-revolutie-moeder-aarde-dieren-mensheid-en-eigen-lijf/

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!