Het is alweer half september en dat betekent dat het weer tijd is om vitamine D te gaan slikken. Veel mensen weten dat zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D is. Maar wist je ook dat dit proces alleen van eind april tot begin september plaatsvindt? De zon staat de rest van het jaar te laag om je lichaam vitamine D aan te laten maken. Dus zelfs als je komende week, als het weer even tropisch warm wordt, op het strand gaat liggen maak je helaas bijna geen vitamine D aan. Naast de tijd van het jaar is de tijd van de dag ook belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Dit gebeurt in Nederland namelijk alleen tussen 10.00u ’s ochtends en 15.00u ’s middags, wanneer de zon fel genoeg is. Het probleem is vaak dat veel mensen tussen deze tijden niet buiten zijn, waardoor ze in de zomer te weinig vitamine D aanmaken. En als je een gekleurde huid hebt maak je het op deze breedtegraad nóg minder aan. Het is belangrijk om in de zomer genoeg vitamine D binnen te krijgen om de hele winter door te komen, maar dat gebeurt bij de meeste mensen dus niet. Daarom is het belangrijk om vanaf half september vitamine D supplementen te nemen om het tekort aan te vullen.

Wat is vitamine D eigenlijk?

Vitamine D maakt een essentieel deel uit van ons leven, maar wat is het precies? De scheikundige naam is cholecalciferol, waaruit af te leiden is dat het een steroïde-achtige stof is. Qua werking in het lichaam lijkt het meer op testosteron en progesteron dan bijvoorbeeld vitamine B of C. In het rijtje van vitamine A, B en C denk je misschien dat het gewoon weer een volgend gezond stofje is, maar dat ligt toch even anders. Vitamine D is eigenlijk geen vitamine. Toen het woord vitamine bedacht werd stond het voor vitale aminozuurverbindingen, waar onder andere thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2) en ascorbinezuur (vitamine C) onder vallen. Het zijn aminozuurachtige verbindingen die werken als katalysator in het lichaam. Dat wil zeggen dat ze processen in het lichaam verbeteren, terwijl vitamine D onmisbaar is voor bepaalde processen zoals de botaanmaak, en de energie- en hormoonhuishouding. Vitamine A, B en C kun je goed binnenkrijgen uit voeding. Bij vitamine D gaat dit vrijwel niet, terwijl deze onmisbaar is om goed te kunnen functioneren.

Waarom is vitamine D goed voor je?

Vitamine D is erg belangrijk voor je gezondheid. Sterker nog, het is onmisbaar voor ons lichaam en wordt niet voor niets de weerstandsvitamine genoemd. Ons immuunsysteem kan niet zonder vitamine D, omdat het de vorming van lichaamseigen antibiotica stimuleert. Het risico tegen onder andere griep en verkoudheid wordt verlaagt bij voldoende vitamine D inname. Daarnaast is het noodzakelijk voor de opname van mineralen in de botten. Het is goed voor de preventie en behandeling van botontkalking.

Winterslaaptoestand

Er bestaat een relatief nieuwe theorie die zegt dat we in een soort winterslaaptoestand terechtkomen als we niet genoeg vitamine D binnenkrijgen. Het is nog genetisch bepaald dat we in de winter rustig aan doen, en dit wordt in gang gezet door het teruglopende vitamine D-niveau in het lichaam. Ons lichaam denkt dat er een schaarste aankomt, waardoor het gewicht wordt vastgehouden en onze bloedsuiker omhoog gaat zodat onze aderen niet gaan bevriezen. Je lichaam zal bepaalde beschadigingen ook niet volledig herstellen omdat het denkt dat het bepaalde waardevolle voedingsstoffen moet bewaren voor later. Als je dan bijvoorbeeld een bot breekt gaat je lichaam dat maar voor ongeveer 80% herstellen. Net genoeg om bijvoorbeeld te kunnen vluchten van een vijand. Je lichaam wacht op de lente, tot er weer zonlicht en genoeg te eten is, om de resterende 20% te genezen. Veel mensen krijgen tegenwoordig niet genoeg vitamine D binnen, waardoor het lichaam nooit meer uit die winterstand komt. Dit geeft wel aan hoe belangrijk vitamine D voor ons is.

Solgar

De maximale toegestane dosis vitamine D om te verkopen in Nederland is 3.000 Internationale Eenheden (IE), oftewel 75 microgram. Solgar heeft ooit een rechtszaak tegen de Nederlandse overheid aangespannen, omdat ze vonden dat deze dosis veel te laag lag. Ze vonden dat er ruim voldoende wetenschappelijk bewijs was dat je meer vitamine D moet innemen, én dat het aangetoond veilig was. Die rechtszaak hebben ze gewonnen, waarna ze 4.000 IE mochten verkopen. Hun inzet voor de rechtszaak lag echter hoger, op 10.000 IE, wat de toegestane hoeveelheid in de Verenigde Staten is. Om dit in perspectief te zetten is het goed om te weten dat je lichaam 30.000 eenheden aanmaakt als je in Nederland in het midden van de zomer een half uur in de zon zit.

Hoeveel vitamine D moet je bijslikken?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) in Nederland lag vroeger op 5 microgram, maar deze hoeveelheid stamde af van anderhalve eeuw geleden toen men erachter kwam dat ze in sloppenwijken rachitis kregen (Engelse ziekte). Vooral kinderen hadden daar last van, waarbij de botaanmaak niet goed was omdat ze niet voldoende vitamine D binnenkregen. Inmiddels ligt de ADH in Nederland voor iedereen op 10 microgram, met uitzondering van mensen boven de 70 jaar, voor wie 20 microgram per dag de aanbevolen hoeveelheid is. In landen rond de Middellandse Zee ligt de ADH zelfs hoger dan in Nederland, terwijl inwoners daar automatisch meer vitamine D aanmaken omdat ze veel meer zon krijgen. De ADH ligt volgens de orthomoleculaire wetenschappers nog te laag. Deze dosis is minimaal om niet ziek te worden, maar om je echt goed te voelen heb je zeker meer nodig.

Het is goed om je vitamine D-waarde af en toe te laten bepalen bij de dokter. Je wilt eigenlijk tenminste een waarde hebben van 80 nmol per liter, maar veel ziekenhuizen hanteren nog lagere en verschillende waardes. Sommige ziekenhuizen en huisartsen hanteren zelfs nog 30 nmol per liter als gezonde ondergrens. Dus als je het hebt laten onderzoeken, vraag altijd de werkelijke waarde op aan je huisarts en mocht die onder de 80 nmol per liter zijn, neem dan zeker een vitamine D supplement.

Kortom, vitamine D is van essentieel belang om je gezondheid in stand te houden en goed te kunnen blijven functioneren. Het is aanbevolen om vanaf deze tijd van het jaar, midden september, weer vitamine D te gaan bijslikken. Wij raden aan om de maximale hoeveelheid te slikken van 3000 eenheden.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Je bent met succes geabonneerd!