Margarine of boter?

We kunnen hier kort over zijn: Eet geen margarine 🙂 Zeker in de reguliere margarines zitten bijna altijd geharde vetten. De vetten worden gehard om te zorgen dat de margarine niet vloeibaar wordt. Het moet immers nog smeerbaar zijn. Dit doen producenten door waterstof heen te borrelen door plantaardige vetten, zoals zonnebloemolie en soja-olie. Dit proces heet hydrogeneren en daarmee verandert de samenstelling van de vetten. Dit zorgt ervoor dat ze niet meer smelten bij kamertemperatuur. Geharde vetten worden ook vaak gebruikt in producten zoals pindakaas en chips. Ze willen natuurlijk niet dat de pindakaas scheidt in olie en pinda’s of dat een chipje gaat lekken. Deze geharde vetten zijn heel erg slecht voor ons. De overheid en producenten weten dat ook. Het moet daarom ook op de verpakking staan als er geharde vetten in zitten. Toch laten ze het aan de mensen over om dan maar te weten dat het niet goed voor je is.

Waarom zijn geharde vetten zo slecht?

Na het hydrogeneren ontstaat een verbinding die in chemische termen een spiegelisomeer heet. Dit is een molecuul die qua chemische naam hetzelfde is, maar wel een gespiegelde structuur heeft ten opzichte van het ‘normale’ molecuul. Je lichaam gebruikt vetten om celwanden te bouwen, maar kan het gespiegelde molecuul niet onderscheiden van de normale variant. Daardoor bouwt je lichaam de verkeerde vetten in de celwand in, waardoor de celwand ondoorlaatbaar wordt voor bepaalde stoffen zoals insuline. Dit werkt diabetes in de hand.

Hoe slecht zijn slechte vetten dan?

Veel mensen proberen suiker te vermijden maar tegenwoordig wordt er in gezondheidsland wel gezegd dat slechte vetten erger zijn dan teveel suiker. Je lichaam is er namelijk aardig op ingesteld om suiker te verwerken. Toegegeven, witte suiker is ook niet gezond voor je maar na een tijdje is het je lichaam ook gewoon weer uit. Een verkeerd vet daarentegen bouwt je lichaam in in de cellen, waarna het maanden daar kan zijn voordat het je lichaam verlaat.

En biologische margarines?

Dan heb je ook nog margarines zonder geharde vetten, zoals de biologische margarines (die wij overigens ook verkopen). Kun je die dan veilig eten? Het antwoord hierop is wat genuanceerder: eigenlijk niet. Volgens ons kun je beter kiezen voor boter in plaats van margarine. We krijgen namelijk met zijn allen veel te veel meervoudig onverzadigde vetzuren en omega 6 uit bijvoorbeeld zonnebloemolie binnen. Daar over in een volgend blog meer!

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Bedankt dat u zich ingeschreven hebt voor onze nieuwsbrief!