Pas op met zaadoliën

Vroeger ontdekte men dat kleine hoeveelheden meervoudig onverzadigde vetten, zoals vetten uit zaadoliën (denk aan zonnebloemolie), gezond zijn. En dat we van teveel verzadigd vet (denk aan boter) dik worden. Echter blijkt nu dat grote hoeveelheden onverzadigde vetten nog veel slechter voor ons zijn. Die meervoudig onverzadigde vetten en omega 6-vetzuren die in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie zitten hebben twee hele nadelige effecten op onze gezondheid.

Het eerste is dat ons lichaam uit omega 6 en omega 3 een soort stofjes maakt die prostaglandines heten. Prostaglandines zijn belangrijk voor de ontstekingsreactie in ons lichaam. Als je bijvoorbeeld een splinter in je duim hebt moet dat een beetje gaan ontsteken en gaat het lichaam proberen de splinter er uit te werken. Dit is dus een goede reactie van het lichaam. De prostaglandines werken als een soort boodschapper die tegen je lichaam zegt dat er een ontsteking op gang gebracht moet worden. Ons lichaam maakt prostaglandines uit omega 6 en omega 3. Echter, omdat wij in onze moderne voeding ongeveer 25 keer teveel omega 6 binnenkrijgen (door teveel zonnebloemolie en andere plantaardige oliën) wordt er een soort prostaglandine gemaakt die overagressief is. Het lichaam gaat dan ontstekingen vormen die helemaal niet nodig zijn. Veel welvaartsziektes beginnen met dit soort ontstekingsreacties.

Slecht voor celdeling

Het langdurig eten van veel meervoudig onverzadigde vetten kan meer negatieve gevolgen hebben. Tegenwoordig wordt er zelfs in onderzoek aangetoond dat bij veel mensen tot wel 30% van het lichaamsvet bestaat uit meervoudig onverzadigde vetten. De cellen zijn dan niet meer in staat om zich goed te delen, doordat er teveel verkeerde vetten in zitten. Dan denk je misschien dat dat goed is, want dan kan je geen kanker krijgen. Maar wat er gebeurt is het volgende.

Als je lichaam de vetcellen niet goed kan delen kan het nieuwe vet dat er binnenkomt niet goed worden opgeslagen. Je lichaam kan namelijk geen nieuwe cellen creëren om die vetten in op te slaan. Je lichaam heeft dan maar één optie, en dat is om het vet in de bloedbaan te dumpen. Dat is heel gevaarlijk. Als het bloed verzadigd raakt met vet worden de insulinereceptoren in de vaatwanden afgedekt. Als je dan suiker eet kan je lichaam dat niet goed doorlaten, want dat vet smeert als het ware die insulinereceptoren af. Het suiker wordt dan niet meer goed opgenomen, waardoor je een hoge bloedsuiker krijgt, en dat is gevaarlijk. Suiker is een sterke oxidant; het beschadigt de cellen. Bovendien krijgt de alvleesklier voortdurend het signaal dat het bloedsuiker te hoog is en er insuline gemaakt moet worden. Het slaagt er echter door het hoge gehalte aan vet in de bloedbaan niet in om het suikergehalte naar beneden te brengen. Daar krijg je snel diabetes van.

Wat kan je er tegen doen?

Allereerst is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je veel meer goede vetzuren binnenkrijgt, zoals omega 3. Dit is redelijk lastig en zeker als vegetariër, want omega 3 zit weinig in plantaardige producten. Het zit wel in lijnzaad, visolie en algenoliën. Dit laatste is mijn favoriete oplossing om omega 3 binnen te krijgen, want het is niet zo vervuild met zware metalen als visolie. Daarnaast is het belangrijk om niet teveel omega 6 binnen te krijgen; van die meervoudig onverzadigde vetten. Dit zit dus in zonnebloemolie, saffloerolie, koolzaadolie, soja-olie en sesamolie. Kort gezegd zit het in alle zaadoliën. En die worden juist veel toegevoegd aan houdbare producten, vegetarische/veganistische producten zoals vleesvervangers, maar ook in bijvoorbeeld margarine, plantaardige dranken of broodbeleg. Het is dus echt iets om in de gaten te houden, want het is heel belangrijk om die ontstekingsgraad laag te houden om geen welvaartsziektes te krijgen.

Kijk goed naar labels

Mensen kijken tegenwoordig vaak op labels van voedingsmiddelen of er geen suiker in het product zit. Eigenlijk moet je op dezelfde manier kijken of er geen zonnebloemolie of andere plantaardige oliën in zitten. Als je vegetarisch eet ontkom je er bijna niet aan om dat af en toe te nemen als je bijvoorbeeld geen tijd hebt om zelf wat te koken, want zonnebloemolie wordt verreweg het meest gebruikt in vegetarische producten. Ik raad aan om er heel bewust op te letten. Kies zoveel mogelijk producten zonder zonnebloemolie, of juist mét olijfolie, kokosolie of eventueel boter als je geen veganist bent.

Abonneer u op onze nieuwsbrief

We houden je met alle liefde op de hoogte van de laatste aanbiedingen, nieuwtjes, recepten en activiteiten binnen Madal Bal.

Bedankt dat u zich ingeschreven hebt voor onze nieuwsbrief!